duminică, 23 mai 2010

Biserica din sat


in satul Stornesti se afla si o biserica destul de frumoasa ,care sa ridicat pe vremea dictaturii ceausiste pe cand tovarasul darama bisericile la stornesti se dadea o lupta mare sa se construiasca un lacas de cult pentru enoriasii satului Stornesti,constructia bisericii din satul Stornesti a inceput prin anul 1988-1989 datorita domnului Mihai Holicov fiul domnului Petru Holicov oameni buni milostivi si cum se cade care au facut multe pentru acest sat unde sau nascut,cu mare greu sa construit aceasta biserica pentru ca erau controale aspre pe vremea aceea,venind un control de la judet temelia bisericii a fost camunflata cu stuf pentru nu a se observa ca acolo se construieste o biserica.Cu ajutorul fam.Holicov si sub indrumarea preotului paroh al com. Sinesti Bogus Ghiorghe si un om tare destept si cu frica de Dumnezeu Ghiorghe Gafita,Dumnezeu sa l odihneasca acum avem si noi biserica in satul Stornesti.

3 comentarii:

  1. Domnule Romel Pricop,
    In spatele istoriei bisericii din Storneti, “Sfanta Treime”, stau alte fapte care nu coincid intocmai spuselor dumneavoastra. In primul rand domnul Mihai Holicov nu a contribuit la ridicarea bisericii, el avand doar in jur de 25 de ani si din cate am auzit nici macar nu era in sat in perioada respectiva, iar preotul comunii nu numai ca nu a contribuit, a fost si impotriva ridicarii bisericii din motive obiective.
    In cinstea oamenilor din comuna care vor sa cunoasca adevarul am sa scriu chiar in detaliu ce s-a intamplat si in ce circumstante s-a ridicat aceasta biserica care aduce si in present pace in sat.
    Fiecare roman cunoaste si intelege mai mult sau mai putin atmosfera si nedreptatea indurata in perioada comunista. Avand ca baza acest fapt, domnul Gheorghe Gafita a trimis o scrisoare la Bucuresti unde cerea permisiunea sa ridice o clopodnita in locul careia sa construit defapt biserica in cauza. Intradevar, dupa cum ati pomenit si dumneavoastra, “cu mare greu sa construit aceasta biserica pentru ca erau controale aspre pe vremea aceea,venind un control de la judet temelia bisericii a fost camunflata cu stuf pentru nu a se observa ca acolo se construieste o biserica.”
    Pentru materialele folosite la ridicarea acestui lacas de cult au contribuit oamenii din sat, in care se include, dupa cum ati spus, si familia Holicov, o familie instarita si cu suflet bun.
    Cea mai mare gogoasa (scuzati expresia) din text: “[…] sub indrumarea preotului paroh al com. Sinesti Bogus Ghiorghe […]avem si noi biserica in satul Stornesti.” Chiar am zambit cand am citit. Domnul Bogus s-a impotrivit acestui proiect pentru ca, o biserica in plus in comuna, se subintelege, insemna o paine mai putin pentru el.
    Cand a venit Mihai Holicov in sat, biserica era déjà construita cu ajutorul satenilor, dirijata de Gafita Gheorghe care a fost ajutat de consilierii bisericii la vremea respectiva.
    Personal cred ca primarul, Mihai Holicov, a facut multe schimbari inovatoare in sat (nu poate fi contestat acest lucru), dar, cine a trait in perioada respectiva stie ca ridicarea bisericii nu se afla printre ele.
    In concluzie, Biserica “Sfanta Treime” din Stornesti, a fost construita cu greu intro perioada apriga din agoniseala satenilor. Planurile bisericii au fost inspirate dupa o biserica din Budai.

    Cu stima si respect,
    Un satean.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spuneți că părintele Bogus nu a dorit Biserica, atunci cum explicați faptul că el a donat tot varul pentru fresca ce a acoperit pereții bisericii și pe care mai apoi s-a pictat; cum explicați faptul că el a venit în zi de 23 ianuarie și a sfințit locul unde urma să se zidească biserica, cum explicați faptul că el a donat pentru biserică clopotul cel mare și plasa care inițial a împrejmuit locul donat cu mare drag de familia Ramașcanu. Ar mai fi și altele. Nenea Petrea Holicov chiar dacă nu a lucrat efectiv la ridicarea bisericii el a ajutat mult prin relațiile ce le avea, potolind pe cei ce nu doreau să se zidească biserica prin diferite mijloace. Hristos Domnul să vă îmblânzească inima. Pace și mântuire de la Dumnezeu.

      Ștergere
  2. Da va cred ca dumneavoastra stiti mai bine cum au decurs aceste lucruri eu eram prea tanar pe vremea aiai si ce am auzit si eu de pe la batrani am scris,sigur ca in mare parte toti enoriasii din parohie au contribuit la inaltarea bisericii,am scris sub indrumarea pr.Bogus pentru ca el era atunci si este si acum paroh la Sinesti si ca el raspundea si de satul Stornesti acum ca a fost contra nu mai stiu atat de bine,dar multumim Lui Dumnezeu ca acum datorita unor oameni care acum nu mai sunt printre noi avem biserica in sat,suntem foarte mandri de asta.

    RăspundețiȘtergere

Contact"

 

Harta Stornesti