duminică, 14 februarie 2016

ISTORIC PAROHIA STORNESTI

În centrul satului se află ridicată cu strădania credincioșilor din sat dar și a celor din comuna Sinești Biserica.


Satul Stornești face parte alături de satele Bocnița și Osoi din frumoasa comună Sinești. Satul este la o depărtare de aproximativ 45 km de Iași, 23 km de orașul Podu-Iloaiei și 20 Km de orașul Târgu Frumos. Aşezat într-o zonă în care se înbină armonios câmpia cu dealurile și pădurea, locuitorii au ca principală ocupaţie agricultura, creşterea păsărilor şi a animalelor dar și prelucrarea lemnului. În sat se remarcă clădiri social-culturale și economice importante cum ar fi: Școala gimnazială cu clasele I-VIII, biserica, moara de porumb și grâu.
Locuitorii locului sunt buni creștini care asemeni pădurilor de stejar ce înconjoară satul au rămas și vor rămâne statornici în credință ortodoxă și în păstrarea valorilor morale și a vechilor tradiții românești.
În centrul satului se află ridicată cu strădania credincioșilor din sat dar și a celor din comuna Sinești Biserica. Însă până la ridicare bisericii credincioșii participau la slujbele ce se oficiau la Parohia Sinești. Anul 1989 a readus un suflu nou în sat, chiar dacă nimic nu prevestea ce avea să se întâmple în decembrie, credincioșii din Stornești însuflețiți de preotul paroh din Sinești Bogus Gheorghe au început ridicarea unei biserici, sfidând prin curajul lor regimul de atunci potrivnic Bisericii. Părintele a dat dovadă de îndrăzneală și credință puternică și alături de credincioși destoinici și cu frică de Dumnezeu ca Gafița Gheorghe, Ion Valeru, Constantin Hrițcu, Vasile Boghean, Vasile Nichita, Ioan Baciu, Vasile Cotin, Ion Bârzu, Gheorghe Tomușescu și alți credincioși la care sau adăugat femei și copii (toți au arătat dragoste și jertfelnicie) au zidit în nici trei ani (1989-1992) o frumoasă biserică pe care mai apoi au împodobit-o ca pe o mireasă cu o frumoasă pictură în tehnica frescă executată de pictorul Maftei Virgil din localitatea Boghicea, județul Neamț. Au fost credincioși care datorită serviciului pe care îl aveau nu au putut contribui la lucrările efective la biserică, însă au contribuit prin ajutor financiar, moral și chiar prin relațiile ce le aveau, au fost Petru Holicov cu fii săi, Apostol Constantin și alții care poate nu se mai știu dar Bunul Dumnezeu îi are trecuți în Cartea Vieții.
Preot Bogus Gheorghe

Tot în anul 1989 s-a înființat și cimitirul parohiei prin donația credincioșilor Buzincu Ion și Maria și Baciu Dumitru și Anica.
În data de 5 septembrie 1993 biserica a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, primind hramul „Sfânta Treime”.
În anul 1996 Parohia Stornești îl primește cu cinste pe noul preot paroh, după vrednicul preot Bogus Gheorghe, în persoana preotului Ioan Simiraș care slujește în parohie cu multă jertfelnicie până în anul 2000 când este chemat să slujească în Parohia Hangu din județul Neamț.
Preot Simiras Ioan

În anul 2000 este numit ca preot paroh preotul Cristian Vasile care a reușit în timpul cât a slujit aici (2000-2007) să ridice o casă de prăznuire și să cumpere cu ajutorul bunilor enoriași storneșteni de la familia Ciocan o casă, cu menirea de a fi casă parohială.
Preot Cristian Vasile

Începând cu data de 1 decembrie 2007 este numit ca preot paroh, după ce mai întâi a slujit ca diacon la Catedrala Mitropolitană din Iași, preotul Irimia Petru-Ionuț, care încearcă cu timp și fără timp să lucreze la mântuirea enoriașilor încredințați lui spre păstorire. Din anul 2007 preotul Ionuț Irimia a reușit având alături pe credincioșii săi dar și devotați consilieri parohiali și oameni de bine să ridice o nouă casă parohială la care se mai are de lucru, să încălzească biserica și casa de prăznuire montându-se calorifere și o centrală pe lemne, de asemenea sau montat și două aparate de aercondiționat, s-a împrejmuit și împodobit cimitirul cu gard de lemn și plasă și cu o frumoasă clopotniță din lemn din care plânge duios morții un clopot. Toate lucrările menționate mai sus nu s-ar fi putut reliza fără sprijinul creștinilor din Parohia Stornești, dar și al familiilor Holicov, Paftală din Sinești, Prisacariu, Valeriu, Tomușescu, Mărgineanu din Sinești.
Preot Irimia Petru Ionut

Lucrări mai sunt dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor se vor duce la bun sfârșit.
Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-Şi reverse darurile Sale peste noi toţi.

                                                                        Sursa:Parohia Stornesti

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contact"