sâmbătă, 7 aprilie 2012

SEMNIFICATIA SAPTAMANII MARI

Saptamana mare sau saptamana patimilor incepe din Duminica Floriilor si se termina in Duminica Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.Fiecare dintre crestini asteapta cu piosenie si cu mare post sarbatoarea Invierii Domnului.In fiecare zi din aceasta saptamana dupa masa se incep deniile credinciosii mergand la biserica si parcurgand pas cu pas fiecare slujba ce ne apropie tot mai mult de Sfanta Inviere.In aceste zile din saptamana patimilor se pomenesc evenimente legate de suferintele Mintuitorului si evenimente premergatoare ale acestor suferinte si se face pomenire de lucruri ce privesc mantuirea noastra,lucruri de o umportanta deosebita.In saptamana mare avem trei elemente ca simbolistica de luat in atentie.Aceasta primire,reinoiresi redefinire apoi avem ideea de lumina.Luminarea aprinsa este expresie a luminii inteleasa ca si pogorare a divinitatii.Pastile pentru noi crestinii este in primul rand o redefinire spirituala este o iluminare.
Asa dar zilele saptamanii mari semnifica:
LUNI:prima zi din sapatamana patimilor ne infatiseaza pilda smochinului neroditor.
MARTI:ziua de marti a saptamanii patimilor ne aduce aminte de ziua judecatii prin cele doua pilde:pilda celor zece fecioare si pilda talantilor.
MIERCURI:ziua tradarii sau a vanzarii de catre Iuda Iscarioteanul cel cxe cade prada satanei si vanzandu l pe Mantuitorul pe 30 de arginti.
JOI:sfanta si marea zi de joi ne semnifica ziua Cinei celei de Taina,ziua intemeerii celei mai mari Taine de pe pamant,Hristos se daruieste intregii lumi cu adevarat Trupul Sau si cu adevarat Sangele Sau.
VINERI:ziua de vineri este vinerea in care se tine post negru adica nu se mananca nimic este ziua cea mai dureroasa zi din istoria crestinismului adica ziua infricosatelor Patimi,Hristos fiind judecat si condamnat pe nedrept la moarte.
SAMBATA:ziua de sambata din saptamana Patimilor este ziua cand Mantuitorul este asezat in mormant prin stradania lui Iosif cel din Arimateea.Dupa cum spune si troparul:Iosif cel cu bun chip,de pe lemn coborand prea curat trupul Tau,cu giulgiu curat infasurandu l si cu miresme,in mormant nou ingropandu l la pus.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contact"

 

Harta Stornesti