miercuri, 4 ianuarie 2012

BOBOTEAZA INCHEIEREA SARBATORILOR DE IARNA

BOBOTEAZA SARBATOARE CRESTIN-ORTODOXA

Troparul Bobotezei.

In Iordan Botezandu te Tu Doamne
Inchinarea Treimii sa aratat
Ca glasul parintelui a marturisit Tie
Fiu iubit pe Tine numindu te
Si Duhul in chip de porumbel a adeverit
Intarirea cuvantului
Cel ce te ai aratat Hristoase Dumnezeule
Si lumea ai luminat SLAVA TIE!!!

Creştinii sărbătoresc joi ajunul Bobotezii ziua în care se sfinţesc apele din întreaga lume, după ce Iisus a intrat în râul Iordan pentru botez. Pentru credincioşi este momentul purificării, curăţirii sufleteşti pentru anul care tocmai a început.





Preotul umblă astăzi din casă în casă, cu crucea în mână, şi stropeşte cu agheasmă, din vârful unui mănunchi de busuioc, atât locuinţa, cât şi pe toţi membrii familiei. Gospodinele fac curăţenie în casă, iar pe masă aşază un vas pentru ai lasza preotul aghiasma mare cese poate lua in fiecare dimineata pana la sarbatoarea de boboteaza. În acelaşi timp, pregătesc bucate de post, iar copiilor din alai le împart nuci, mere sau bani. Tinerele nepătate cer sau fură un fir din mănunchiul de busuioc,şi îl pun în noaptea următoare sub pernă ca să-şi viseze ursitul.



Potrivit tradiţiei, preotul ar trebui să primească un fuior de cânepă, un colac şi o sumă de bani. Se spune că Maica Domnului face din fuior o plasă pe care o trece de trei ori prin iad, salvând sufletele care se agaţă de ea. Tradiţia cere ca în această zi să se mănânce mancare de post.

Vremea din ziua de Bobotează prevesteşte ce fel de an va fi. Dacă plouă urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Dacă bate crivăţul este semn că vor fi roade bogate, iar dacă va curge apă din streaşină se va face vin bun. Agheasma mare împărţită după slujba de Bobotează în biserici este păstrată cu sfinţenie, fiind considerată drept leac pentru boli, dar şi pentru dezlegarea de farmece sau făcături.



„Boboteaza este sărbătoarea creştină în care se descoperă Sfânta Treime. Fiul lui Dumnezeu nu se botează pentru că ar avea păcat, ci ca să arate lumii că este Fiul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. Agheasma este vindecătoare şi folositoare creştinilor pentru iertarea păcatelor", a explicat preotul  Gheorghe Hosti.

Potrivit traditiei ortodoxe, de Boboteaza, cel care savarseste slujba Aghiasmei Mari, arunca mai apoi in apa o Sfanta Cruce.



Cunoastem aceasta randuiala mai ales din partile Dunarii.

Aici, in apele aproape inghetate, se arunca anual Sfanta Cruce, mai multi tineri curajosi inotand spre a o readuce la mal.
Vorbind despre Boboteaza, el aminteste faptul ca "aruncarea si scoaterea crucii din apa semnifica intrarea si iesirea lui Hristos din apa Iordanului, pe care o sfinteste cu trupul Sau".


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contact"

 

Harta Stornesti